נותני שירותי מטבע במספרים
בישראל ישנם כ-2,200 נותני שירותי מטבע רשומים שאחראים על היקף פעילות כלכלי של כ-120 מיליארד ש"ח. הסכום מהווה כ-10% מהפעילות הפיננסית של מדינת ישראל במגזר הבנקאי.
הערכות מצביעות כי ישנם מאות נותני שירותי מטבע שאינם רשומים כלל ואין מעקב אחר היקף פעילותם הכלכלית. מספר משמעותי שכזה יש בכוחו לשנות את כל התמונה לגבי היקף הפעילות הבנקאית בישראל וכן את חלקם של נותני שירותי המטבע בפעילות המדוברת.
שוק נותני שירותי מטבע הוא מאוד תנודתי – כל שנה נמחקים מרשימת נותני המטבע כ-300 עוסקים ומספר דומה של נותני שירותי מטבע נכנס למרשם. השוק כולל כ- 4000 עובדים, המועסקים אצל כ-2000 נותני שירותי מטבע רשומים ועל כן בישראל על כל 2000 אזרחים ישנו נותן שירותי מטבע אחד.
מאגר נותני שירותי המטבע והשירותים אותם נותן כל אחד ניתנים לצפייה באתר משרד האוצר.
מסגרת נורמטיבית בחוק, בצו ובתקנה
מתן שירותי מטבע הינו תחום כלכלי המוסדר חוקית בפרק ד'1 לחוק איסור הלבנת הון, צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע למניעת הלבנת הון ומימון טרור) ותקנות איסור הלבנת הון (אגרות לעניין נותני שירותי מטבע).
על פי החוק פעולות כלכליות אלו חייבות ברישום כנותן שירותי מטבע:
א. המרת מטבע של מדינה אחת במטבע של מדינה אחרת;
ב. מכירה או פדיון של המחאות נוסעים בכל סוג של מטבע;
ג. קבלת נכסים פיננסיים במדינה אחת כנגד העמדת נכסים פיננסיים במדינה אחרת;
ד. החלפת מטבע;
ה. ניכיון שקים, שטרי חליפין ושטרי חוב;
ו. שירותי ניכיון כהגדרתם בסעיף 7א לחוק הבנקאות (שירות ללקוח)
ז. מסירת נכסים פיננסיים כנגד מטבע;
ח. מסירת נכסים פיננסיים לאדם כנגד המחאת זכותו של אותו אדם לקבל נכסים פיננסיים מאחר ('פקטורינג'), למעט חריגים שייקבעו בצו.
לפני שאדם או חברה מעניקים את אחד או יותר מהשירותים המנויים מעלה עליהם להירשם אצל רשם נותני שירותי מטבע. מתן שירותי מטבע ללא רישום מהווה עבירה פלילית בהתאם ל ס' 11 יב(א) לחוק איסור הלבנת הון.
על המבקש להירשם כנותן שירותי מטבע מוטלים כללי סף אותם יש לעבור, חלקם הם מבחנים טכניים וחלקם מבחנים מהותיים:
המבחנים המהותיים – נוגעים, בין השאר, לעברו הפלילי של מבקש הרישום ובחינה האם הוטל על המבקש עיצום כספי בעבר. במידה ומבקש הרישום הינו תאגיד אזי המבחן יחול על נושאי המשרה בתאגיד.
המבחנים הטכניים – נוגעים בעיקר לזהותו של מבקש הרישום.
לנותן שירותי המטבע ישנם חובות שונות מכוח חוק איסור הלבנת הון, התקנות והצווים ובמידה ונותן שירותי המטבע אינו עומד בחובות אלו ניתן להטיל עליו עיצום כספי. רשם נותני שירותי המטבע הוא האחראי על בחינת עמידת נותני שירותי המטבע השונים בחובות המוטלים עליהם.
חוק איסור הלבנת הון (סעיף 11ב') מסמיך את שר האוצר למנות מבין עובדי משרדו רשם של נותני שירותי מטבע אשר יפקח על תחום זה לפי הוראות החוק. בהתאם לסעיף זה, מונה בשנת 2003 הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר לשמש כרשם. לאור זאת הוקם באגף שוק ההון יחידת נותני שירותי המטבע. היחידה, כיום, מונה שישה עובדים. בעבר, שר האוצר ביקש להעביר את הסמכות למנהל רשות המיסים, אולם מהלך זה לא יושם.
הרשימה מבוססת על:
המלצות הצוות לבחינת הרגולציה על נותני שירותי המטבע (פברואר 2015).
מאגר נותני שירותי המטבע כפי שמצוי בקישור (נצפה יוני 2015).
חקיקה, תקנות וצווים כפי שמופעים בגוף הרשימה.